אם אתם רוצים לתכנן גינה ואין לכם מדידה של החצר על גבולותיה, המבנים והעצים שבה, או את התקציב להזמין מדידה מקצועית - תאלצו למדוד זאת בעצמכם. הכנתי לכם הסבר כיצד תוכלו לבצע זאת ברמת דיוק שתספיק לתכנון הגינה הפרטית.
הערה לפני שמתחילים: קחו בחשבון שזו לא מדידה שתופסת משום בחינה חוקית לצורכי היתרים או הקמת מבנים אלא תשמש רק להקמת הגינה. במקרה שיבוצעו בגינה עבודות חפירה מוטלת עליכם האחריות לברר ולסמן היטב מיקומי תשתיות כמו מים, גז וחשמל בטרם העבודה בשטח.
מה תצטרכו?
1. אם יש לכם תוכנית אדריכלית של הבית תוכלו להשתמש בה כבסיס. אם אין לא נורא אלמד אתכם כיצד למדוד גם את הבית.
2. דף נייר בגודל a3 (עדיף נייר מילימטרי עם משבצות לשירטוט).
3. כלי שירטוט: עיפרון, סרגל ומחוגה.
4. סרט מדידה, שנקרא גם רולטקה בשפת הבנאים, באורך של 20-30 מ׳ (תלוי בגודל המגרש) וגם מטר מדידה פשוט של 5 מ׳.
5. עוזר (או יתד) שיחזיק צד אחד של הסרט בזמן המדידה.
6. מצלמה (של הסלולר מספיקה).
לפני שנתחיל כמה דגשים
כשאתם מודדים את הבית הניחו שכל הקירות יוצרים זוויות ישרות בנות 90° בינהם אלא אם כן רואים בעין בבירור זוית אחרת.
גבולות המגרש לעומת זאת כמעט אף פעם לא יוצרים זוויות ישרות (90°), למרות שזה עלול להראות כך בעין - לכן חשוב למדוד היטב את פינות גבולות המגרש כפי שנלמד.
לא חובה, אבל כדאי כבר בשלב המדידה לשרטט בקנה-מידה אמיתי של 1:100 (אחד למאה), שזה אומר שמטר אחד במציאות שווה לסנטימטר אחד על הדף. אם החלטתם לרשום את המידות בשטח על גבי ציור חופשי הקפידו לשרטט אח״כ במשרד בקנה מידה על פי המידות שהוצאתם.
איך מודדים
דבר ראשון לפני שבכלל יצאתם לשטח חפשו את המגרש באתר המפות הממשלתי (צריך להדליק את שכבת החלקות) ונסו לקבל מושג על הצורה הכללית של החלקה, איפה הצפון, מה יש בסביבה וכו׳.
אם יש לכם תוכנית של הבית הדפיסו אותו ושרטטו עליה, אם אין כזו נתחיל ממדידת הבית
לשם כך נשתמש ב-2 סוגי מדידה:
1. מדידה ישרה: מדידה בקו ישר מנקודה א׳ לנקודה ב׳
א׳------------ב׳
2. מדידה רצה: דומה למדידה ישרה רק שבמקום לסמן רק את נקודה ב׳ ממשיכים לסמן עוד מרחקים מנקודה א׳ לעוד נקודות על אותו הקו במקום למדוד כל מרחק מחדש. שימושי לסימון של פתחים כמו חלונות ודלתות.
א׳-----------ב׳-------ג׳----ד׳
התחילו את המדידה מפינה כלשהי של הבית מיצאו את אורך הקיר ושרטטו על הדף בהתאם וגם רישמו את המידה. אל תצמדו לקצה הדף כדי שישאר מקום גם לגינה. מדדו וסמנו מיקומי דלתות וחלנות ואת הגובה של החלונות מהקרקע. כשהגעתם לקצה הקיר התחילו מחדש מהפינה הזו וכך הקיפו את כל הבית.
בשלב הבא נמצא את גבולות המגרש
לשם מציאת פינות המגרש ברמת דיוק טובה נשתמש בשיטת מדידה נוספת הנקראת טריאנגולציה, או שילוש:
נשתמש בקיר הבית שאת אורכו מצאנו וסימנו על הדף כצלע אחת של משולש. משתי פינות הקיר נדמיין קווים הנמתחים עד לפינת המגרש, כעת נמדוד את המרחקים הללו. נקבל משולש שכל אורכי צלעותיו ידועים לנו. למשולש כזה יש רק נקודה אחת שבה שתי הצלעות הדמיוניות נפגשות. כדי למצוא את הנקודה הזו על הדף פיתחו את המחוגה בהתאם למידה של כל צלע, מקמו את הצד עם המחט בפינת הקיר של הבית ממנה מתחילה הצלע וסמנו קשת עדינה באזור פינת המגרש. עשו זאת שוב לצלע השניה. המפגש בין שתי הקשתות הוא פינת המגרש שאת מיקומה המדוייק רצינו לגלות. המשיכו באותה הדרך לגלות את כל פינות המגרש ומיתחו קווים בינהם. כעת יש לכם את גבולות המגרש ביחס לבית. באותה השיטה בדיוק מיצאו גם את מיקומם של גזעי העצים הקיימים ומחסנים או מבנים שונים בחצר.
כעת כשיש לכם שירטוט של הבית וגבולות המגרש מידדו וסמנו עליו כמה שיותר מידע רלוונטי
סמנו כמה שיותר מידע שיכול לעזור לכם אח״כ בתכנון כמו מכסי ביוב, בלוני גז, פילרים של חשמל ובזק, ברז מים ראשי, קווי תשתיות הטמונים באדמה (מים, חשמל ,גז ,תקשורת), מתלי כביסה, שערים וגדרות, סככות ומחסנים, עמודי טלפון.
סמנו את הצפון ואת כיווני ניקוז המים במגרש (חץ לכיוון הירידה שאליו זורמים מי הגשמים), את כיווני הנוף שאולי שווה לשמר ללא הסתרה.
כמה טיפים
לגזע רחב של עץ בוגר מידדו את המרחק לצידי הגזע ולא לקצה הקרוב אליכם. זה יתן קריאה יותר מדוייקת. אפשר גם למדוד ולרשום את היקף הגזע.
אם אתם משתמשים בטריאנגולציה לסמן מיקום של מחסן במגרש, מספיק לגלות כך רק שתי נקודות ולהניח שהזויות של המבנה ישרות ולהוציא את שאר המידות במדידה ישרה.
סמנו גם מידע רלוונטי שנמצא מחוץ למגרש כמו עץ או בניין שמצל לתוך הגינה.
בונוס למתקדמים: מדידת הסחה
אם יש במגרש חורשת עצים קטנה שברצונכם למקמם בתוכנית מבלי למדוד משולשים לכל עץ, יש לכך שיטת מדידה מיוחדת שנקראת offset או הסחה:
ליד החורשה הקטנה שנרצה לסמן בתוכנית נבחר שתי נקודות שמיקומם ידוע לנו (למשל פינת הבית ופינת המגרש שמצאנו בעזרת טריאנגולציה) כך שקו דימיוני בינן יעבור קרוב לכל העצים. מותחים סרט סימון בין שתי הנקודות. כעת מותחים סרט סימון שני בין כל גזע של עץ לסרט הראשון ומוודאים ששני הסרטים נפגשים בזוית ישרה. רושמים את המידה מקצה הסרט הראשון עד המפגש ואת המידה מהמפגש עד לגזע. חוזרים על הפעולה לכל עץ.
מדידת הסחה מתאימה גם למציאת קו מתעגל או מתפתל של ערוגה או שביל. רק שמודדים את המרחק מהאובייקט שנרצה למצוא לסרט הראשון במרווחים קבועים, למשל כל 1 מטר.
תיעוד, תיעוד, תיעוד
החלק האחרון במדידה הוא לצלם בעזרת הסלולר או מצלמה כלשהי כמה שיותר מידע רלוונטי כדי שאם תוך כדי התכנון ננסה להזכר בפרט כלשהו נוכל בקלות למצוא אותו בתמונות מבלי לחזור לשטח. זה כולל גם תמונות כלליות של השטח אבל חשוב לתעד גם פרטים כמו שערים, ברזים, מתקנים שונים, עצים, שיחים, מבטים מכל מני זוויות, מבט על הבית מהרחוב, מבית מהבית אל הרחוב וכו׳ וכו׳. כמה שיותר יותר טוב. התמונות האלו גם שימשו אתכם לתמונות לפני ואחרי של הגינה אז תשמרו אותן גם אחרי שסיימתם את העבודה. בהצלחה.
コメント