top of page

© כל הזכויות שמורות לעומר קלדרון. אין לצלם, להעתיק או להפיץ ללא אישור בכתב.

5 טעויות שאתם עושים בתחזוקת הגינה שלכם

עודכן: 31 באוג׳ 2023

אם הגינה שלכם לא נראית במיטבה בדקו האם אתם עושים אחת מ- 5 הטעויות האלו בתחזוקת הגינה - וכיצד תוכלו להמנע מהן.


1 - אתם לא גוזמים בזמן

מזמרה מנוחת בגינה

במצב אידיאלי נשתול מראש צמחים שהגודל הסופי שלהם מתאים למקום שיועד להם בגינה ולכן לא נדרש לגזום אותם לעיתים קרובות. עדיין יגיע הרגע שבו נצטרך לגזום שיח או עץ.


מה קורה כשלא גוזמים בזמן?

כשלא גוזמים בזמן מפסידים 3 פעמים:

  1. במקום להינות מגינה מטופחת לאורך השנה הגינה נראית מוזנחת. שיחים חוסמים את המעבר, את הגישה לברז בגינה או את החלונות של הבית וחונקים צמחים שכנים.

  2. אחרי גיזום מאוחר תשארו רק עם גזעים ערומים בלי עלים ירוקים למשך שבועות רבים.

  3. ככל שדוחים את הסוף כך הגיזום נעשה יקר ומסובך יותר, יכול להיות שתצטרכו להזמין גוזם עצים בטיפוס או עם מנוף ופינוי הגזם יצריך הזמנת משאית.


אז מתי כדאי לגזום?

  1. לפני שצמח יגיע לגודל שבו הוא כבר לא ממלא את הייעוד שלשמו נשתל בגינה. (לדוגמא: שיח גדר חי שעלה לגובה ועכשיו בקו הראיה שלנו נשארו רק גזעים שלא מסתירים את השכנים והנוף הירוק נמצא בצמרות למעלה).

  2. לפני שצמח יחרוג מעבר למקום שהוקצה לו בגינה ואז הוא יחסום את המעבר או יחנוק וינוון את הצמחים שלידו.

  3. עץ שאם ניתן לו לצמוח יותר מידי הוא יהווה סיכון בטיחותי לבית או לסביבה.

  4. שיח או עץ שאם לא נגזום כעת, בעתיד הגיזום שלו יצריך פעולה יקרה ומורכבת מעבר לתקציב שלנו.


2 - אתם לא משקים לפי דרישות הצמח


טפטפת משקה בגינה

כמה פעמים שאלתם או שמעתם מישהו שואל: ״כמה זמן להשקות את הדשא?״

הבעיה היא שלא משקים צמחים בדקות אלא בליטרים של מים וכל ברז וכל ממטרה מספקים כמות שונה של מים במשך דקה אחת. אז מסקנה ראשונה היא לא לקבל תשובות כמו ״דשא משקים 20 דקות״ מגננים אחרים מכיוון שזה לא אומר הרבה על כמות המים. וכאשר אתם משקים את הצמחים בכמות שרירותית של מים - חלק מהצמחים סובלים מחוסר במים ואחרים טובעים ונחנקים במים (שזה אגב מקור התמותה הנפוץ ביותר של צמחים בגינות - עודף השקיה). זו השקיה בזבזנית שמשיגה תוצאה בינונית.


אז תכלס כמה להשקות?

לכל צמח יש דרישות השקיה שונות, אפשר לשאול במשתלה או לבדוק ברשת מה הדרישות שלו או להעזר בטבלת ההשקיה הכללית הזו:

טבלת עזר להשקיה
דרישות השקיה בגינה (ליטר ליום למטר מרובע)

שימו לב שלא צריך להשקות בכל יום אלא להכפיל את הנתון שבטבלה במספר הימים שחולפים בין ההשקיות (לדוגמא: מצאתם בטבלה שהדשא שלכם צריך 3 ליטר מים ליום למ״ר ואתם משקים כל 3 ימים - אם כך תכפילו את שטח המדשאה בנתון מהטבלה ובמרווח ההשקיה). בקרוב אעלה כתבה עם הסבר מפורט על חישוב כמויות השקיה.


כמו כן לקרקעות שונות יש יכולות ספיגה וקיבולת שונות של המים ולכן צריך להתחשב בסוג הקרקע בהחלטה מתי וכמה להשקות. אדמה חולית מחלחלת מהר ולכן מצריכה השקיה תכופה יותר מאדמה כבדה. אבל לא צריך להיות מדעי מדי בחישוב ההשקיה אלא לקבל מושג על סדרי גודל ולפתח חוש לאדמה.

כלל אצבע למציאת הזמן האידיאלי להשקיה: להשקות עד לקיבולת מלאה של הקרקע במים (כאשר האדמה לא סופגת יותר). למחרת ובמשך כל יום הכניסו את האצבע לקרקע לעומק של 3-4 ס״מ, כאשר האדמה תרגיש לכם שהיא איבדה כ-80% מהמים שהיו בה אפשר להשקות שוב.

באידיאל נתכנן את השתילה כך שצמחים עם דרישות דומות יושקו מקו השקיה נפרד מצמחים עם דרישות השקיה אחרות. (למשל: קו השקיה אחד לעצים ושיחים עם מערכת שורשים עמוקה שיכולים להסתפק בהשקיה נדיבה אחת בשבוע, קו השקיה שני לצמחים עשבוניים שהשורש שלהם קטן יותר ולכן צריכים השקיה כל יום או יומיים, וקו שלישי רק לעציצים שזקוקים למשטר השקיה שונה לחלוטין - השקיות קצרות ותכופות - בגלל הקיבולת הנמוכה של העציץ).


איך להשקות נכון?

  1. לתכנן מראש את השתילה כך שצמחים עם דרישות השקיה דומות יושקו מאותו קו במערכת ההשקיה.

  2. אם בכל זאת צמחים עם דרישות השקיה שונות חולקים קו ניתן להוסיף טפטפות מקומית למי שצריך יותר השקיה.

  3. לבדוק האם בכלל הקרקע יבשה לפני שמשקים - רוב האנשים לא מודעים לעובדה שהשורש צריך גם לנשום אוויר ואם אנחנו לא נותנים לאדמה להתייבש בין ההשקיות השורש לא יכול לנשום ולמעשה הוא ״טובע״ ונרקב.

  4. להתאים את כמות ההשקיה לעונה - לשם כך ניתן להעזר בטבלאות השקיה כדי להבין מה הן דרישות ההשקיה של הצמחים השונים בעונות השונות.


3 - אתם לא מדשנים


ידיים מחזיקות קומפוסט

בנוסף למים הצמחים זקוקים גם למזון. את חומרי ההזנה הצמח קולט באמצעות השורשים כחומרים המומסים במים. בגינות צעירות בארץ לרוב הקרקע היא מילוי של חמרה חולית מיובאת ודלה במינרלים ולכן כדי שהצמחים יגדלו עלינו לדשן אותם.


איך מדשנים?

יש שני סוגים של דשנים ושניהם מצויינים לגינה שלכם:

  1. דשנים ממקור אורגני כמו קומפוסט והומוס. דשנים אלו בנוסף להזנה עוזרים לטייב את מרקם הקרקע ולשפר את תאחיזת המים בה, מתפרקים לאט, מכילים יותר מיקרו אלמנטים התורמים לבריאות הצמח וידידותיים יותר לסביבה משום שתהליך ההפקה שלהם הוא למעשה מיחזור של חומר ממקור חי כלשהו ולא כרייה של מינרלים מהאדמה. הם גם פחות מרוכזים ולכן נדרשת כמות גדולה בהרבה מהם לשם דישון וקשה יותר להגיע לדישון יתר העלול להזיק לצמחים. ניתן ואף רצוי להוסיף כמה שיותר קומפוסט לגינה זה יעשה לה רק טוב.

  2. דשנים מינירלים באבקות, נוזלים וגרגירים. דשנים ממקור מינרלי הם מרוכזים הרבה יותר, זולים יחסית, קלים ליישום ולרוב זמינים מיידית לצמח. אפשר לדייק איתם כאשר רוצים להוסיף אלמנט דישון מסויים לצמח כדי להשיג תוצאה ספציפית - למשל יותר פריחה, או לחזק שורש במדשאה מבלי לייצר עוד עלים שנאלץ לכסח. עם דשנים אלו קל להשיג תוצאות אך חשוב לעבוד לפי הוראות היצרן מכיוון שגם אפשר להזיק לצמחים עם מינון יתר.


4 - אתם מנקים את הגינה מעלים יותר מדי


 מריצה ומגריפה על רקע של גינה

אם יש לכם בגינה אדמה חשופה ואתם מקפידים לגרף ממנה את העלים כל הזמן כדי שהגינה תהיה נקיה - אתם עושים טעות שמזיקה לגינה שלכם.

גינה לא אמורה להיות ״נקיה״ מעלים. עלים זה לא לכלוך.

לעלים הנושרים יש תפקיד חשוב במחזוריות של הטבע. הם מחפים את האדמה ושומרים עליה מפגעי השמש והגשמים, מקטינים נידוף מים, מאפשרים לחידקים ובקטריות החשובים מאוד לצמחים להתפתח באדמה תחתיהם ובסופו של דבר מתכלים והופכים לחומרי הזנה לצמחים - ובכך נסגר המעגל. כשאתם כל הזמן מוציאים את העלים מהגינה אתם שוברים את המעגל ומפריעים לתהליך הטבעי להתממש בגינה.


אני לא אומר שאסור אף פעם לגרף, יש בהחלט עצים שמנשירים כמות עלים שקשה להתמודד איתה, אבל זכרו שהאדמה רוצה להיות מכוסה בחיפוי כלשהו ואת העלים שגרפתם נסו להפוך לקומפוסט במקום לסלק מהגינה. וזה מעביר אותנו ישר לטעות הבאה שאתם עושים בגינה שלכם..


5 - אתם לא מחפים את האדמה


חיפוי קרקע בשבבי עץ

כבר ציינו בפסקה הקודמת חלק מיתרונות חיפוי הקרקע, בעיקר בהקשר של פוריות הקרקע. ניתן להוסיף עליהם גם מניעת הצצת עשבים שוטים ומראה אסתטי יותר של הגינה. למעשה כל אזור בגינה שלכם אמור להיות מחופה בחומר כלשהו, בין אם זה ריצוף, דשא, שבבי עץ או עלי השלכת. כאשר הקרקע חשופה היא ניזוקה מטיפות הגשם המכות בה והמרקם שלה נהרס, והשמש הקופחת עליה מעקרת אותה מהחיידקים והבקטריות החיונים כל כך לצמחים.


זיכרו: האדמה לא אוהבת להיות חשופה. אם אין עליה חיפוי היא תשאף להצמיח עשבים שיסתירו אותה.

כאשר אתם משאירים אדמה חשופה בגינה או שהיא תצליח להצמיח עשבים שיגנו עליה או שהיא תעבור תהליך מידבור שבו היא תהיה פחות ופחות פוריה. שני המצבים לא מוצלחים מבחינתנכם - לכן חשוב לחפות ככל הניתן את האדמה.


בהצלחה, גננו ותהנו.


Commentaires


bottom of page