חיפוי הקרקע הוא אחד הכלים המועילים ביותר. במאמר הזה נדבר על חיפוי קרקע עם רסק עץ וקליפות אורן – נדון ביתרונות והחסרונות שלהם, ונבחן כיצד להשתמש בהם בצורה נכונה בגינה שלכם.
המאמר הזה מבוסס על סרטון שהכנתי בשיתוף עם האגרונום רן נחום. רן תרם מהידע העצום שלו בפן האגרונומי / חקלאי / גנני על היתרונות והחסרונות שבחיפוי הקרקע, וכך אתם מקבלים שניים במחיר של אחד :)
סוגי חיפוי קרקע
חיפוי קרקע כולל מגוון רחב של חומרים, כגון חצץ, חלוקי נחל, טוף, רסק עץ וקליפות אורן. במאמר זה נתמקד בחומרים האורגניים הזמינים בשוק:
קליפות אורן: חומר מיובא, בצבע חום כהה, הנמכר בשקים. יש לו מראה אלגנטי יוקרתי, והצבע והצורה של החומר פחות או יותר עקביים. חסרונו בכך שהייבוא שלו מארץ זרה מוסיף לפליטת הפחמן וזיהום הסביבה.
רסק עץ: חומר מייצור מקומי המתחלק לשני סוגים עיקריים:
שבבי עץ: גזעים שנחתכו בסכינים ליצירת שבבים בגודל ובצורה אחידים.
רסק גזם: חומר טבעי הכולל שורשים, ענפים דקים ואצטרובלים, המרוסקים במכונה ליצירת מרקם משתנה וטבעי.
שימו לב שרסק עץ אינו מוצר מדף אחיד. צבעו, גודלו ומרקמו משתנים בהתאם לסוג העץ, סוג המכונה וגודל הריסוק. עם זאת זהו חומר יחסית זול מכיוון שזהו תוצר של מיחזור גזם מקומי, מיערות קק״ל או ממטעים וגינות, ולכן גם האפשרות האקולוגית יותר.
יתרונות השימוש ברסק עץ וקליפות אורן לחיפוי קרקע
1. עצירת סחף קרקע
אחת הבעיות הגדולות ביותר באדמה חשופה היא סחף. טיפות גשם המכות ישירות בקרקע גורמות לשחיקת שכבות האדמה העליונות ולגריעת הקרקע. שכבת חיפוי, ובמיוחד רסק עץ, עוצרת את המגע הזה ומונעת סחף.
2. שיפור הנראות של הגינה
רסק עץ מדגיש את הצמחייה בגינה, ויוצר קונטרסט יפהפה לירוק של העלים. במיוחד אם עובדים עם חומר כהה. וזה נכון במיוחד בגינות שנמצאות בדרום הארץ, איפה שהאדמה יחסית יותר בהירה, צבע חום כהה נותן לנו תחושה של אדמה פורייה יותר. וגם כשאנחנו מפזרים בכל הערוגות בגינה את אותו החומר, אז אפילו שיש צמחים שונים, זה מחבר לנו את כל הגינה ביחד לעיצוב קוהרנטי.
מה שכן, צריך לשים לב שמבחינת עיצוב רסק עץ לוקח לכיוון כפרי, ולא בכל גינה מתאים לנו הסגנון הזה של הגינה הכפרית, אז צריך לחשוב איפה משלבים את זה. בעיניי, הקליפות אורן לעומת זאת מתאימות כמעט לכל גינה. במיחוד אם העיצוב שלכם נוטה לסגנון מודרני או מינימליסטי.
3. שיפור פוריות הקרקע
שכבת חיפוי מייצרת סביבה נוחה למיקרואורגניזמים שמפרקים את החומר האורגני ומשפרים את פוריות הקרקע.הצמחים גדלים טוב יותר, מפתחים עלווה ירוקה ובריאה, והגינה כולה נראית מטופחת ושופעת חיים. בנוסף כשהקרקע חשופה לשמש ולגשם, זה פוגע במבנה שלה. תלכידי הקרקע מתפרקים מהמכות של טיפות הגשם. המיקרואורגניזמים מתים מהחום של השמש, וזה גורם לירידה בפוריותובטיב המבנה. החיפוי פשוט עוזר לנו לשמור על האדמה שלנו בריאה, טובה ופוריה.
4. חיסכון במים
במדינה כמו ישראל, שבה כל טיפה חשובה, חיפוי קרקע מפחית משמעותית את אידוי המים, שומר על הלחות בקרקע ומסייע בצמצום כמויות ההשקיה.
5. מניעת התחממות הקרקע
בקיץ הישראלי, קרקע חשופה יכולה להגיע ל-60–70 מעלות צלזיוס, דבר שפוגע בצמחים. שכבת חיפוי עבה מבודדת את הקרקע ומקררת אותה.יתרון זה חשוב במיוחד לשתילות חדשות ולעצים שעברו העתקה.
6. מניעת עשבייה
חיפוי קרקע מפחית את נביטת העשבים, מקטין את עבודת התחזוקה ומשפר את מראה הגינה. גם אם נבטו עשבים, הם נשארים קטנים וקלים לשליפה הודות לקרקע הלחה והמאווררת.
7. עלות
סעיף הפיתוח הוא הסעיף הכי גוזל תקציב בהקמה של גינה. רסק עץ זה פתרון יחסית זול לכיסוי של שטחים גדולים. פתרון שהוא גם לא מחייב, זאת אומרת אתם יכולים לחיות איתו כמה שנים, וממילא הוא מתפרק ונעלם אחר כך, ככה שזה לא איזושהי יציקת בטון שנשאר איתכם לעד.
חסרונות השימוש ברסק עץ וקליפות אורן
1. סחף של החומר
בגשם כבד, רסק עץ עלול להיסחף ממקומו לאזורים נמוכים. משקלם הנמוך של שבבי העץ עלול לגרום להם להיסחף בעצמם באזורים עם זרימת מים חזקה, כמו מתחת למרזבים או בשיפועים חדים. יש לחשוב מראש על פתרונות כמו גבולות ברורים לערוגות וספי הפרדה שימנעו תזוזה של החומר.
2. קושי בניקוי עלים
מתחת לעצים קשה להפריד בין העלים שנפלו מהעץ לרסק העץ. ניסיון לנקות בעזרת מגרפה או מפוח עלול לגרור גם את החיפוי עצמו.
הפתרון לכך זה להשתמש ברסק בערוגות הפרחים ובמקומות שהם לא מתחת לעצים בגינה. בבוסתן אנחנו פשוט נקנה רסק גזם זול ונשים אותו מתחת לעצי הבוסתן, בידיעה שיפלו עליו גם העלים של העצים, והכל ישתלב יחד לחיפוי טבעי שמתחדש ככה כל הזמן, והוא נכון ומתאים לבוסתן.
3. עודף לחות
חיפוי קרקע עלול במקומות גשומים או מושקים מאוד לשמור על הקרקע לחה יתר על המידה ולגרום לבעיות כמו פטריות, מחלות שורשים ומזיקים. כמו גם למחסור באוויר בקרקע לצורך הנשימה של השורשים.
4. נביטה
עם הזמן, החיפוי מתפרק, הופך לקומפוסט, ועלול דווקא לעודד נביטה של עשבים. חסרון דומה אך הפוך הוא ששכבת חיפוי עבה עשויה להפריע לנביטה של צמחי בר, פרחי חורף וגיאופיטים שאנו כן מעוניינים להכניס לגינה.
5. משיכת חרקים וחיים בכלל
החיפוי האורגני יוצר סביבה עשירה בחרקים ומכרסמים כמו עכבישים, נדלים, אורי כדורי ולעיתים גם עכברים. מצד אחד, אלה אורגניזמים שמפרקים את החומר האורגני ומשביחים את הקרקע. מצד שני, לא לכל אחד נעים לחלוק את הגינה עם מגוון כזה של יצורים. (ותכלס חבל, כי גינה זה לא בית מרקחת, וכמה שיותר חיים יותר טוב לה).
6. סכנת ריקבון בצוואר השורש
אם שכבת החיפוי מצטברת בגובה רב סביב גזעי עצים, במיוחד בהדרים, הדבר עלול לגרום לריקבון ולהמית את העץ.כלל זהב: השאירו אזור נקי מחיפוי בקוטר של 10 ס"מ סביב גזע העץ.
7. לא נעים לדריכה
החיסרון של רסק עץ כפתרון לכיסוי שטחים בגינה, הוא שזה לא החומר הכי נוח לדריכה, בטח לא אם אתם הולכים יחפים, ככה שצריך לחשוב איפה שמים אותו. ואם רוצים ללכת דרכו, אז צריך לסדר איזשהו שביל, וזה לא כל כך מתאים לגינות עם ילדים, למשל, שרוצים שהם יוכלו לשחק ולהסתובב.
הנחיות ליישום נכון של חיפוי קרקע
שכבה מספקת: הניחו שכבה בגובה של 7–10 ס"מ. פחות מכך לא יעצור נביטת עשבים.
תכנון גבולות: בדרך כלל בתכנון הגינה שוכחים לקחת בחשבון את גובה השכבה של החיפוי, ואנחנו מדברים על מינימום 7 סנטימטר, רצוי 10 סנטימטר גובה שכבה חיפוי קרקע עם שבבי עץ. לא לוקחים את זה בחשבון בתוכנית, ואז מגלים כל מיני בעיות שהרסק נסחף בגשם, או שהרסק מתפזר לנו על המדשאה. אז תקחו בחשבון את גובה החיפוי, ותזכרו לבנות איזשהו סף שיחזיק את החומר שלא יברח.
תחזוקה שוטפת: רסק העץ מתפרק בתוך שנתיים עד שלוש שנים. הקפידו לחדש את השכבה כדי לשמר את יתרונותיה.
הרחקה מהגזע: הרחיקו את החיפוי מגזעי העצים כדי למנוע ריקבון.
בחירת מיקום: העדיפו חיפוי בערוגות פרחים ולא במקומות עם תנועה מרובה, שכן הוא לא מתאים לדריכה ממושכת, וכמו שאמרנו מתחת לעצים הרסק עוזר מאוד אבל יתכסה בעלים, אם זה בעייתי מבחינתכם תמצאו פתרון אחר מתחת לעצים.
חיפוי קרקע עם רסק עץ הוא כלי רב-תועלת בגינה הישראלית: הוא משפר את פוריות הקרקע, מפחית עשבייה, שומר על הלחות ומגן מפני התחממות יתר. עם זאת, יש ליישם אותו בתשומת לב כדי להימנע מבעיות כמו סחף, עודף לחות או משיכת מזיקים.זכרו, אדמה חשופה אינה בריאה – תמיד עדיף לכסות אותה בצמחייה או בחיפוי מתאים.
Comments