הרקפת היא אחד מהפרחים האהובים ביותר בישראל, בזכות יופייה העדין, פריחתה בחורף והתאמתה לאקלים המקומי. הוספת רקפות לגינה שלכם תוסיף לה יופי טבעי ותחושה מקומית. במאמר זה נסביר כיצד לשלב רקפות בגינה, איך לשתול ולטפל בהן, ואילו בעיות עשויות לצוץ במהלך הדרך.
רקפת מצויה או תרבותית?
בארץ ישראל גדלים שני מיני רקפות בר, שתיהן מוגנות ואסור לקטוף אותן: רקפת מצויה (Cyclamen persicum) שהיא המוכרת והנפוצה ורקפת יוונית (Cyclamen coum) שהיא נדירה יותר, חובבת קור וגדלה רק במספר בתי גידול בצפון, קטנה יותר מהרקפת המצויה והפרחים שלה בעלי עלי כותרת מפתלים כמו כנפיים של מאוורר. צמח קטנטן, עדין ויפייפה שמומלץ לפגוש פנים מול פנים (תאלצו להתכופף ולהתלכלך בבוץ אבל שווה את זה).
ניתן לרכוש במשתלות פקעות של רקפת מצויה ולשלבן בגינה, בעיקר בגינה א״י טבעית ללא תוספת השקיה ואם התנאים יהיו מתאימים היא תזריע את עצמה ותגדל בעוד נקודות בגינה, בעיקר במסלעות ובסדקים בקירות ושבילים.
אבל רובכם מתעניניים ברקפת התרבותית, זו הנמכרת במשתלות בחורף, פורחת בגוונים עזים ופרחים גדולים בהרבה מפרחי הרקפת המצויה. בעקרון הרקפת היא צמח רב שנתי אבל הרקפות המתורבתות לרוב לא מצליחות לפתח פקעת במהלך החורף ולכן לא פורחות שוב בסתיו הבא. מכאן שהשימוש בהן הוא כצמח עונתי.
מתי, איפה ואיך לשתול רקפות בגינה?
את הרקפות מומלץ לשתול במקום חשוף לגשם ובשבועות ללא גשמים לדאוג להשקות באופן סדיר. הרקפת מעדיפה צל חלקי או מלא, ומסוגלת לפרוח היטב באזורים מוצלים. לכן היא אידיאלית לשתילה מתחת לעצים ובמפנים צפוניים.
קרקע מנוקזת היטב היא המפתח להצלחה בגידול רקפות. אם הקרקע בגינה שלכם כבדה, מומלץ לערבב אותה עם מעט קומפוסט, טוף גרוס או חול לשיפור הניקוז. או פשוט לשתול במיכלים עם מצע שתילה מאוורר. בכל מקרה ללא ניקוז טוב הרקפת פשוט נרקבת. כדאי לערבב לתוך מצע השתילה דשן גרגירי בפירוק איטי שיספק לרקפות את כל הדישון שהן צריכות למשך כל עונת הפריחה.
עונת השתילה המומלצת היא בתחילת החורף כשמתחיל הקור. שימו לב שבמשתלות ממהרים להוציא רקפות גם כשמזג האוויר עדיין חם מידי, ואם אתם מתפתים לשתול מוקדם מדי אתם מסתכנים בכך שכל הרקפות שלכם ירקבו מהר מאוד.
תחזוקה
הרקפות מסתפקות במי הגשמים, ובתקופות יבשות צריכות השקיה סדירה כל כמה ימים (רק תזכרו לתת לאדמה גם להתייבש מעט בין ההשקיות).
כשהפרחים נובלים, אפשר להסירם כדי לעודד את הצמח לייצר פרחים חדשים.
בקיץ הרקפת נכנסת למצב תרדמה טבעי. העלים נובלים, והפקעת נחה עד הסתיו הבא. בזמן זה, צריך להעביר את העציץ למקום מוצל ולא להשקות יותר עד בוא הגשמים. רקפות השתולות באדמה יש להפסיק להשקות ככל הניתן. רקפת תרבותית כנראה לא תשרוד לעוד עונה אבל רקפת מצויה בהחלט יכולה לחיות כך שנים.
טיפים לשילוב רקפות בגינה
אפשר לשתול רקפות ליד צמחים בגינה שסובלים מקור בחורף או שנמצאים בשלכת. זה גם נותן לכם אינדיקציה שהמקום מספיק קר וגם יעזור למשוך את המבט מהצמחים שלא נראים במיטבם.
הרקפות עובדות נהדר עם צמחים מהבר הא״י וגם עם צמחי תרבות אוהבי צל כמו קיסוס, פותוס, שרכים וכדומה. הרקפות מתאימות מאוד גם לגידול בעציצים ומיכלים למינהם. בשתילה באדמה שתילה בקבוצות קטנות ולא מסודרות תדמה את מראה הרקפות בטבע, ותוסיף תחושת טבעית לגינה שלכם.
כדאי לשתול את הרקפות במקום שמאפשר מבט מקרוב על הדוגמאות המיוחדות שעל העלים שלהן. הדוגמאות משתנות בין זנים שונים של רקפות, ולעיתים גם בין צמחים שונים מאותו זן. ברקפות תרבותיות, לעיתים טיפחו זנים עם דוגמאות ייחודיות במיוחד לצורכי נוי.
הרקפת היא תוספת מקסימה לכל גינה, שמשלבת יופי עונתי עם תחזוקה מינימלית. בין אם תבחרו לשתול אותה באדמה או במכל, היא תספק לכם רגעי קסם חורפיים ותזכורת לקסם הטבע המקומי. השקיעו מעט בתכנון נכון, ותוכלו ליהנות מפריחה משגעת שנה אחרי שנה.
Comments