top of page
תמונת הסופר/תעומר קלדרון

עיצוב גינה פרטית - עשה זאת בעצמך

מדריך ממוקד שיעזור לכם לתכנן ולעצב את הגינה שלכם בעצמכם בצורה מקצועית ונכונה.

תוכנית של גינה

עיצוב הגינה הוא תהליך יצירתי ומהנה ביותר. אם אתם רוצים לתכנן ולעצב את הגינה שלכם בעצמכם אבל אתם לא יודעים מאיפה להתחיל, המאמר הזה נכתב בדיוק עבורכם. זהו בדיוק התהליך שאני עובר עם לקוחות המבקשים ממני לתכנן עבורם את הגינה. פירטתי עבורכם כל שלב ושלב בתהליך התכנון כדי שתוכלו להגיע לתוצאה מצויינת בכוחות עצמכם. אם יש חלק שהייתם מעוניינים שארחיב עליו יותר - כתבו לי ואנסה לעזור.




1 - הגדרת מטרות וסדרי עדיפויות

דבר ראשון חישבו מהי המטרה המרכזית של הגינה, או במילים אחרות מהי התכלית שלשמה אתם רוצים להקים את הגינה. זה יכול להיות לשם שיפור ניראות החצר, יצירת מרחב לאירוח, גידול ירקות ופירות, גינון כתחביב וכו׳.

כל מטרה מרכזית מגדירה לנו מטרות משנה שונות. למשל אם התכלית של הגינה היא לארח עד 20 אנשים, מטרת משנה תהיה להקים רחבת אבן מקורה ומטבח חוץ, בעוד שאם התכלית היא לפתח את הגינון כתחביב מטרות משנה יכולות להיות להקים מחסן לכלי הגינון ומשתלה קטנה לצורך ריבוי צמחים. ישנן גם מטרות משנה כלליות שחוזרות על עצמן ברוב הגינות כמו הסתרה מהרחוב והצללה.

רישמו את כל המטרות שתרצו להשיג בגינה (כניסה דקורטיבית לבית, אירוח עד 20 איש, בריכת שחיה, מקום משחק לילדים, גן ירקות, מחסן / סדנה, בוסתן עצי פרי, גינת פרחי בר, פינת מדיטציה, הסתרה מהרחוב…) סדרו אותן לפי סדר עדיפות וכך תדעו כמה שטח ומשאבים להקדיש לכל מטרה. מחקו את המטרות שלא נכנסות בתקציב או לא ראליות ליישום והתמקדו באלו שכן. אם יש לכם מטרה שממש תרצו להגשים בעתיד אבל כרגע לא נכנסת בתקציב, למשל אם תמיד חלמתם על בריכת שחייה בנויה, תוכלו להשאיר לזה שטח פנוי בגינה ליישום בעתיד.


2 - מדידה וסקירת השטח

השלב הבא הוא לאסוף כמה שיותר נתונים על החצר וסביבתה. אם יש לכם תוכנית קיימת או מדידה של הבית והמגרש (או את התקציב להזמין כזו) מה טוב. אם אין נסו לייצר אחת בעצמכם כמיטב יכולתכם. במקום להאריך במילים כיצד למדוד את החצר בעצמכם אצרף כאן וידאו עם הסבר קצר וקליל או שתוכלו להעמיק במאמר שכתבתי בדיוק על איך מודדים חצר.


כשיש לכם מפה של החצר סמנו בה את כל העצים, מתקנים שונים בחצר, גדרות וכו׳. אם יש אצל השכן עץ או מבנה שמצל על הגינה שלכם סמנו גם אותו. העזרו במצפן (יש אפליקצית מצפן בסלולר) וסמנו על הדף חץ לכיוון הצפון - זה חשוב לתכנון אזורי השמש והצל בגינה.


נסו לצייר את המפה שלכם עד כמה שניתן בקנה מידה אמיתי בעזרת מטר וסרגל. אם המידה של קיר הבית במציאות היא 5 מטר - העזרו בסרגל וסרטטו את הקיר באורך 5 ס״מ על הדף. ככה תקבלו סרטוט בפרופורציה נכונה וגם תוכלו למדוד אח״כ בעזרת הסרגל מרחקים שונים בגינה.


מטר מונח על תוכנית מדידה


3 - ניתוח השטח

בשלב הזה נאסוף מידע כללי על השטח כמו האקלים וסוג הקרקע באזור מגוריכם, וגם מידע יותר ספציפי לגבי כל אזור בגינה כמו טיב הקרקע, האם יש אזורים פוריים יותר או פחות (תדעו לפי צמיחת עשבי בר), משטר רוחות, שעות של שמש וצל בכל אזור. אני ממליץ לצלם עותק של מפת המדידה של המגרש וליצור עליו מפה של שעות שמש בכל אזור בגינה, זה יקל עליכם מאוד בשלב בחירת הצמחים.


4 - הגדרת עקרונות מנחים

חישבו מה הם העקרונות החשובים לכם בהקמת הגינה ותחזוקתה ונסו לתכנן בהתאם. עקרונות מנחים יכולים להיות: חסכון בהוצאות תחזוקה, חיסכון במים, שימוש בחומרים מקומיים, שימוש בצמחי בר, השתלבות בנוף המקומי וכו׳... עקרון מנחה בעיצוב גינה יכול להיות גם להפגין עושר ועוצמה כלפי חוץ. תהיו כנים עם עצמכם, הגינה היא ביטוי חיצוני לנפש שלכם פנימה, וזו הזדמנות לברר מה הם הערכים החשובים לכם בחיים. לפעמים כשעובדים על הבחוץ זה מקרין גם על הבפנים.

״כל נפש בונה לעצמה בית; ומעבר לביתה, עולם; ומעבר לעולמה גן עדן. דע לך שהעולם קיים בשבילך: בנה, לפיכך, את העולם שלך.״ (ראלף וולדו אמרסון)

עקרונות מנחים עוזרים לנו ליצור תיכנון עקבי וממוקד. הרבה יותר קל ליצור בתוך גבולות גיזרה מסויימים ולא מול אין סוף אפשרויות. צמצום האפשרויות נותן לנו את תחילת התכנון ועוזר לנו לא ללכת לאיבוד ולהישאר ממוקדים במטרה המרכזית.

5 - בחירת סגנון גינון

בחירת סגנון גינון ספציפי תעזור לכם ליצור גינה הרמונית וקוהרנטית שכל האלמנטים, הצבעים, והצורות בה יוצרים תחושת אחידות ושלמות. שוב, כמו עם עקרון מנחה הסגנון עוזר לנו להתמקד בסט מסויים של חומרים, צמחים וצורניות מבלי ללכת לאיבוד בתוך אין סוף אפשריות בתכנון.

לא חייבים להצמד לסגנון בקנאות, ואפשר לשלב בין סגנונות אבל כדאי מאוד לקבל השראה ולדבוק בכיוון מסוים מבלי להתפזר יותר מדי. סגנונות גינון נפוצים הם: ים-תיכוני, פורמלי, מודרני, יובשני / מדברי, טרופי וגן אנגלי.


נקח לדוגמא את הסגנון הים-תיכוני, מכיוון שהוא המתאים ביותר לאקלים ברוב אזורי הארץ:

הגינון הים-תיכוני נפוץ ביוון, ספרד ואיטליה והוא גינון פרקטי המותאם לאקלים החם והיבש באגן הים התיכון. הגינה נתפסת בו כהרחבה של הבית ולכן יש בו פינות ישיבה רבות עשויות אבן או עץ ומוצלות ע״י סוכות גפנים או מטפסים אחרים. נהוג לשתול בו עצים לצל, שיחי תבלין, צמחיה מקומית ובוסתני פירות. נפוץ בו השימוש בסלעים טבעיים, שבילים ורחבות אבן ורחבות מחופות חצץ כתחליף למדשאות ולערוגות צמחים רחבות ידיים. עוד נראה בו שתילה של צמחיה פורחת בכדים ועציצים ולעיתים קרובות בריכות טבעיות ואלמנטי מים.


צמחים נפוצים לשימוש בגן הים-תיכוני הם: זית, חרוב, תאנה, תמר, כליל החורש, אלון, רימון, שקד, הדרים, גפן, ורדים, יסמין, אלת המסטיק, רקפות, אירוסים וכמובן תבלינים כמו מרווה, רוזמרין, טימין, זעתר ולבנדר.


סגנון גינון הוא כמו מתכון לגינה, כשעוקבים אחריו ומיישמים כמה שיותר אלמנטים מתוכו הסיכוי ליצור גינה באמת יפה גדל מאוד.

גינה בסגנון ים-תיכוני
גינה בסגנון ים-תיכוני

6 - הגדרת תקציב

לפני שעוברים לשלב התכנון נסו להגדיר את התקציב לגינה. קחו בחשבון גם את ההקמה וגם את התחזוקה של הגינה לאורך השנים. חשוב מאוד לתכנן את הגינה מראש עם מחשבה על התחזוקה - כמה זמן או כסף תרצו להשקיע בתחזוקה בכל חודש, ולתכנן את הגינה בהתאם. אם אתם מעוניינים למזער את ההוצאה החודשית על תחזוקה חשוב לבחור פתרונות גינונים ועיצובים לתחזוקה נמוכה. זה כולל בחירת צמחים נבונה, צמצום מדשאות, ויתור על שיחיות גזומות וכו׳.


אפשר לקחת בחשבון לפרוס את הקמת הגינה לשלבים לאורך מספר שנים ובכך להתחיל את התהליך גם אם אין לכם את כל התקציב כרגע. חלוקה הגיונית לשלבי הקמה תהיה:

  1. תכנון מלא של כלל הגינה העתידית

  2. פיתוח הקרקע, שבילים ורחבות צמודי בית, מערכת השקיה ונטיעת עצים

  3. הקמת פרגולות, בריכות, הנחת דשא

  4. שתילה של שאר הצמחים


7 - חלוקה לאזורים לפי שימוש

כעת זה השלב להתחיל את התכנון עצמו. קחו את רשימת המטרות שהכנתם ונסו לחלק בצורה סכמטית וכללית את האזורים בחצר לפי שימוש: רחבת ישיבה, מדשאה, בוסתן וכו׳. נסו לחשוב כמה שטח תקצו לכל שימוש וסדרו אותם כמו פאזל אחד ליד השני בכל מיני תצורות כדי לראות מה עובד הכי טוב.


8 - סקיצה ראשונית

לאחר שיש לכם כבר פחות או יותר מושג מה תרצו להשיג בכל אזור בגינה זה הזמן ליצור סקיצה ראשונית לגינה. עכשיו מתחיל תהליך העיצוב שבו נקבע את הצורות והקווים בגינה. אדריכלי נוף לרוב משרטטים את הסקיצה בעיפרון עבה על גבי נייר שקף המונח על גבי תוכנית המדידה של החצר. אם אין לכם נייר שקף צלמו מספר עותקים של תוכנית המדידה או אם יש לכם טאבלט נסו להשתמש בו לצורך השרטוט.


את הסקיצה הראשונית נסו להתחיל ממשחק עם צורות בסיסיות כמו המרובע והעיגול. רוב האלמנטים הקשים בגינה (רחבות ישיבה, בריכות, פרגולות) מורכבים ממרובעים ועיגולים, או במילים אחרות מקווים ישרים וקשתות. נסו לסדר ולחבר את הצורות הבסיסיות בכל מיני דרכים ובידקו מה עובד.

עוד סוג של קו שנפוץ מאוד (ואפילו יותר מידי) בעיצוב גינות הוא הקו המתעגל, שנקרא הרבה פעמים גם קו טבעי, שהוא קו מעוגל בזרימה חופשית יותר מקשת (שיש לה רדיוס קבוע ומרכז ברור).

סקיצה של תוכנית לגינה
סקיצה של תוכנית לגינה

הרעיון ביצירת סקיצה הוא לתת ליד לרוץ מהר מבלי לעצור לחשוב ולדייק יותר מדי. אנחנו רוצים ליצור לפחות 2-3 סקיצות שונות בקווים גסים וכלליים ביותר ולבחור את החלופה הכי מוצלחת כדי להתקדם איתה הלאה לתוכנית רעיונית יותר מפותחת.


פיתוח של סקיצה לתוכנית רעיונית
פיתוח של סקיצה לתוכנית רעיונית


9 - תוכנית פיתוח כללית


אחרי שנסגרתם על סקיצה שנראית לכם טובה זה הזמן לדייק אותה לתוכנית פיתוח עם קנה מידה וגדלים אמיתים של כל האלמנטים בגינה. בשלב הזה אנחנו ממקמים ומדייקים את כל הפיתוח: שבילים, רחבות, פרגולות, מסלעות, בריכה, מחסן, חניה וכו׳. ניתן גם למקם צמחיה עקרונית לפי שימוש (צל, הסתרה, קישוט) אבל זה עדיין לא הזמן לבחור את סוגי הצמחים עצמם. פשוט ציירו עץ, סמנו את מיקום הגזע ורישמו ״עץ להצללה״. הקפידו לשמור על מרחקים נכונים בין העצים והשיחים לפי גודל ממוצע של צמח בוגר. תתפלאו כמה עצים נשתלים קרוב מדי אחד לשני בישראל.


תוכנית פיתוח כללית
תוכנית פיתוח כללית



10 - תוכנית צמחיה

אחרי שיש לכם תוכנית פיתוח אפשר להתקדם לתוכנית צמחיה. שוב, התחילו מלמקם צמחיה עקרונית לפי השימוש ואף חישבו על הגודל הרצוי לכל צמח בכל מקום. למשל: ״שיחים להסתרה בגובה 2 מטר״ או ״עץ להצללה בעל פריחה בקוטר עד 7 מטר״. באזורים שבהם אתם רוצים לשתול שיחים וצמחים עשבוניים לקישוט שרטטו מקבצים של עיגולים בקטרים של חצי מטר, 1 מטר, 1 וחצי מטר וכן הלאה - ונסו ליצור תמונה מאוזנת של העיגולים השונים.


אחרי שיש לכם את התכנון העקרוני לצמחיה לפי שימוש מגיע השלב של בחירת סוגי הצמחים.

כמה קל כעת לבחור צמחים לגינה, כאשר אם עקבתם אחרי ההוראות עד כאן, אז במקום לבחור מתוך אין סוף אפשרויות אתם רק צריכים לבקש במשתלה ״עץ פורח ממוצא ים-תיכוני, נשיר, בקוטר עד 7 מטר״. אגב להגדרה הזו מתאים מאוד כליל החורש. או דוגמא נוספת: ״שיח ירוק-עד להסתרה עד גובה 2 מטר״ - מורן החורש יעבוד מצויין.

שוב אזכיר שבבחירת הצמחים כדאי מאוד לתת את הדעת על נושא התחזוקה מכיוון שיש הבדלים עצומים בדרישות התחזוקה של סוגי צמחים שונים, ויש משמעות אדירה לבחירת צמח שהגודל הסופי שלו כבוגר תואם לשטח המוקצב לו בגינה. זיכרו גם להסתכל במפת שעות האור והצל שהכנתם ולבחור צמחים עם דרישות אור המותאמות לאיזור בגינה.


רוצים להתעמק עוד באיך לבחור צמחים לגינה? הנה כתבה מעמיקה בנושא.


דוגמא לתוכנית צמחיה
דוגמא לתוכנית צמחיה

11 - תוכנית השקיה

לגבי תוכנית השקיה, אם הגינה שלכם לא קטנה, וכוללת עצים, פרחים ומדשאה - אני ממליץ להעזר במתכנן או גנן מקצועי ולא לנסות לתכנן את ההשקיה בעצמכם. זו נקודה קריטית מדי שחיי כל הצמחים בגינה תלויים בה והסיכון לאבד את הצמחים או לגלות בהמשך הדרך שצריך לחפור בגינה השתולה כדי לשדרג את המערכת מול החיסכון בהוצאה על תכנון מקצועי לא משתלם לדעתי.


אבל לכל מקרה אנסה לתת לכם נקודות מרכזיות בהשקיה שתמיד חשוב לשים אליהם לב:

  1. כדאי רצוי ואולי אפילו חובה להתקין מחשב השקיה.

  2. נרצה להתקין ברזים וקווי השקיה נפרדים לצמחים עם דרישות השקיה שונות. למשל קו אחד לעצים וקו שני לשיחים ולעשבוניים. אותו הדבר נכון גם לאזורים בחצר עם כמות שעות שמש ישירה שונה מהותית (למשל צד צפון וצד דרום של הבית).

  3. להשקיית עציצים צריך קו נפרד שמותקן עליו ווסת לחץ יעודי לספיקה נמוכה.

  4. להשקיית מדשאה צריך להקפיד על חפיפה בין ממטרות ועל קוטר צינור של לפחות 25 מ״מ (אבל אני באמת ממליץ לכם לא לתכנן בעצמכם השקיה לדשא ללא נסיון קודם אלא לפנות למתכן גינות מקצועי).

  5. חשוב לא להקיף גזעי עצים בטבעת סגורה מצינור טיפטוף מכיוון שהגזע יתרחב וייחנק אלא ללפף סביב הגזע צינור המקופל בקצה.

בונוס למתקדמים - תוכנית מידות

עכשיו יש לכם ביד את שלושת התוכניות המרכזיות החשובות ביותר כדי להקים גינה בצורה מקצועית: פיתוח, צמחיה והשקיה. אם אתם רוצים להיות ממש כמו המקצוענים אז אתם יכולים גם להפיק תוכנית מידות - תוכנית שמופיעות בה בצורה בולטת המידות החשובות של כל האלמנטים בגינה והמרחקים בינהם.


תוכנית מידות גם עוזרת לכם למקם את האובייקטים במרחב הגינה ממש כמו שהם מופיעים בתוכנית. לדוגמא: אם מיקמתם בתוכנית עץ בתוך המדשאה ואתם רוצים לדעת איפה המיקום המדוייק בשטח לשתילת העץ - מידדו על גבי התוכנית את המרחק מהגזע משתי נקודות שאתם יודעים למצוא במציאות, למשל פינות הבית. עכשיו בשטח בעזרת שני סרטי מדידה תוכלו למצוא את הנקודה המדוייקת בשטח לנטיעת העץ.

זהו. יש לכם את התכנון לגינה. כעת תוכלו להקים את הגינה שלכם בעצמכם או בעזרת גנן ולהנות מגינה יפה לאורך שנים שמתאימה לכם ורק לכם כמו כפפה ליד. בהצלחה.


Comments


bottom of page