top of page

הצמח הנכון למקום הנכון – איך בוחרים צמחים לגינה?

תמונת הסופר/ת: עומר קלדרוןעומר קלדרון

גינה מתוכננת ומעוצבת

יש כ 8,000 מיני צמחים המשמשים לנוי בעולם והמגוון העצום יכול להרתיע או לבלבל אותנו בבואנו לבחור צמחים לגינה. לכן חשוב שתהיה לנו שיטה שעוזרת לנו להגיע לבחירה הנכונה בקלות ובמהירות.



הצמח הנכון למקום הנכון

זהו העיקרון היסודי והמוכר ביותר בעולם הגינון. קרה לכם פעם שהלכתם למשתלה וקניתם שתיל קטן וחמוד, שתלתם אותו ליד הכניסה לבית ואחרי כמה שנים השתיל החמוד גדל לעץ ענק שמסתיר את הכניסה ומרים את כל הריצוף? למה זה קרה? פשוט שתלתם אותו במקום הלא נכון.


לכל צמח יש את התכונות שלו שהופכות אותו לאידיאלי לשימוש מסוים, במיקום מסוים ובתנאים מסוימים. עלינו לבחור את הצמחים כך שתכונותיהם יתאימו לצרכים שלנו מהם ולמקום שבו נשתול אותם.

אז איך בוחרים צמחים לגינה?

אפרט כאן שתי שיטות מעולות לבחור את הצמחים הנכונים לגינה. השיטה הראשונה יסודית יותר ואולי היא מתאימה יותר לגננים ואנשים מהתחום שאוהבים ומכירים צמחים. השיטה השניה קלה ומהירה יותר ותתאים לכל אחד:

השיטה היסודית – משפך בחירת הצמחים


משפך בחירת הצמחים

בשיטה הזו אנחנו מצמצמים את האפשרויות לפי מספר פרמטרים, מהרחב אל הצר. הסדר שבחרתי לפרמטרים מייצג את דרך החשיבה שלי בבחירת צמח ולא חייבים לעבוד לפיו דווקא, אבל לבחירת כמות גדולה של צמחים לגינה שלמה יש בו היגיון שחוסך זמן. הפרמטרים לפיהם נבחר את הצמחים הם:

  1. סגנון

  2. אקלים

  3. פונקציה

  4. גודל וצורה

  5. תחזוקה

  6. העדפה אישית



1. סגנון

חישבו על סגנון גינון שאתם אוהבים ותשמחו לאמץ לגינה שלכם. בין הסגנונות המוכרים ישנם: גינה ים-תיכונית, גינה מדברית, גן אנגלי, גן יפני, גינה אורבנית מודרנית וכו׳, תמצאו דוגמאות רבות בפינטרסט ובכלל זה מקום נהדר לקבל בו השראה. אפשר להצמד לסגנון באדיקות או רק כהשראה כללית ומותר גם לשלב סגנונות. העיקר כאן זה העקביות, לבחור קו מנחה ולדבוק בו.

סעיף זה גמיש למדי ועיקר תרומתו הוא ליצירת קו עיצובי ברור לגינה. הכי קל לסטות ממנו כי אין בכך שום נזק ממשי – אבל דווקא היצמדות אליו עוזרת המון בבחירת הצמחים. סגנון עיצובי משמש לנו כמעין פלטה של צבעים שעובדים יחד בצורה הרמונית. כל צבע שנבחר מתוך אותה הפלטה ישתלב עם שאר הצבעים. בהתאמה, אם נדבוק בסגנון המדברי למשל – כל צמח ששיך לסגנון יעבוד מצויין עם שאר הצמחים בגינה.

יתרון נוסף הוא שהסגנון לעיתים כבר כולל בתוכו את ההתאמה האקלימית ובכך כבר עוזר לנו בשלב הבא בבחירת הצמחים. ברור שאם תחפשו בגוגל ״צמחים המתאימים לגינה מדברית״ תגיעו לרשימה שיש בה צמחים אוהבי חום.


2. אקלים

בשלב הזה יהיה הגיוני לפסול את כל הצמחים שכלל לא מתאימים לאקלים בגינה שלכם. בא״י הקטנה שלנו יש 3 אזורי אקלים שונים (ים-תיכוני, ערבתי צחיח למחצה ומדברי) ולכל אזור יש סט שונה של צמחים מקומיים וכאלו שאוקלמו ומסוגלים לשרוד בו. מומלץ להשתמש בצמחים שלא רק ישרדו אלא אף ישגשגו בתנאי האקלים בגינה שלכם במינימום התערבות מצידכם. הנתונים הכי רלוונטים מבחינה אקלימית הם:

  • טווח טמפרטורות

  • משקעים

  • קירבה לים

  • גובה טופוגרפי

  • לחות יחסית

כאן תוכלו ללמוד עוד על האקלים בגינה שלכם. בנוסף לתנאי האקלים האזורי שהינו קבוע לכל הגינה, ישנם גם התנאים הסביבתיים המקומים שמשפיעים על בחירת הצמחים. אלו משתנים אפילו בין אזורי החצר השונים. בין התנאים המקומיים החשובים לנו ישנם:

  • קרינת שמש ישירה או הצללה

  • משטר רוחות

  • איכות הקרקע

אפשר להכין מפה שבה תסמנו את האזורים המוצלים, המוצלים למחצה והמוארים בקרינת שמש ישירה כדי להבין היכן תצטרכו צמחים עם העדפות אור שונות. עם כל המידע הזה שתאספו תוכלו לעשות בחירה מושכלת של צמחים, מכיוון שממש קל לברר במשתלה או באינטרנט על כל צמח מה הם התנאים המומלצים עבורו.


3. פונקציה

פונקציה זה הפרמטר שמגדיר מה אתם רוצים להשיג מהצמח בגינה שלכם, למה הוא משמש. (פונקציונליות = תועלתיות, שימושיות).

אתם צרכים לשאול את עצמכם לגבי כל צמח בתכנון הגינה שלכם: למה אני שותל אותו? מה הצורך שהצמח הזה בא לענות עליו?

הצרכים שלנו מהצמחים בתכנון הגינה הם לרוב:

  • הסתרה

  • מיסוך עדין

  • הצללה

  • כיסוי קרקע

  • קישוט

  • תחימה


4. גודל וצורה

אחרי שהגדרנו מה הפונקציה שהצמח ימלא בגינה, עלינו להגדיר את צורת הצמח הרצויה לנו ואת הגודל המקסימלי.

דוגמאות:

  • עץ להצללה-> צמרת עגולה קוטר 6 מטר

  • שיחים להסתרה -> צימוח צריפי גובה 2 מטר

כשאתם בוחרים צמחים חשוב מאוד לברר מה יהיה הגודל הסופי שלהם ולמקמם אותם בגינה כך שיהיה להם מספיק מקום ולא תאלצו לגזום אותם לעיתים קרובות (עדיף לא לגזום בכלל אם ניתן, אלא אם כן זה הסגנון העיצובי – גינה פורמלית גזומה לתפארת).

כשתתכננו ותשתלו לפי גודל אמיתי החצר תראה לכם מאוד ריקה בשלב הראשון – אל תתפתו לצופף את הצמחים, הם יגדלו ויסגרו את החללים. בינתיים תוכלו לשתול ביניהם צמחים עשבוניים שיעלמו או יעשו רילוקיישין בהמשך.


5. תחזוקה

העריכו את כמות הזמן והמאמץ שאתם מוכנים להקדיש לתחזוקת הגינה. צמחים מסוימים דורשים יותר טיפול ותשומת לב מאחרים. בחרו צמחים שמתאימים לזמן הפנוי ולכישורי הגינון שלכם.


6. העדפה

העדפה כשמה כן היא, זה פרמטר שאין בו נכון או לא נכון, אלא פשוט עניין של טעם. שלא כמו בפרמטרים אחרים, לא יקרה שום נזק אם תבחרו כך או אחרת – אבל כאן גם באים לידי ביטוי הכישרון והאופי הייחודים שלכם.

העדפה יכולה להיות בין כמה מיני צמחים שכולם עונים על שאר הפרמטרים או בין זנים שונים של אותו המין, למשל שיח ורדים עם פרח אדום או עם פרח לבן.


השיטה הזריזה – להעתיק בלי בושה


השיטה השנייה שאני ממליץ עליה כדי לבחור צמחים לגינה מתאימה בעיקר לגנן המתחיל: להעתיק מגינות אחרות בשכונה שלכם.

אבל – מילת הסתייגות – בלי בושה זה לא אומר בלי שכל. הסתובבו בשכונה או באזור שלכם ותחפשו גינות יפות, גינות שברור שמי שתכנן אותן ידע מה הוא עושה. חפשו מוטיבים בבחירת הצמחים שחוזרים בגינות מוצלחות שונות. צלמו את הצמחים ורשמו לכם למה הם שימשו: לגדר חי, כצמח מוקד, לאורך שביל, עץ במדשאה וכו׳

עם הרשימה הזו גשו לרשת ועשו מחקר קטן, שאלו במשתלות לדעתם או התייעצו עם גנן. רוב הסיכויים שתסיימו עם רשימת צמחים ראויה בהחלט – ועם מחקר טוב אף עם רשימה שעולה על המקור.

על זה נאמר:

אמנים טובים מעתיקים, אמנים גדולים גונבים.

כי אמן גדול לוקח רעיון של מישהו אחר ומשפר אותו עד כדי כך שהרעיון נזקף לזכותו.

אז בלי בושה – צאו ותכננו לכם גינה מדהימה.

בהצלחה.

Comments


bottom of page