top of page

מקימים גינה בעצמכם? כך תעשו את זה נכון


איש עובד בגינה

רבים מלקוחותי המבקשים לרכוש תכנון לגינה מתכוונים לבנות אותה בעצמם, כפרויקט ׳עשה זאת בעצמך׳.אני מתאר לעצמי שעבור רובם זו הולכת להיות הגינה האמיתית הראשונה שהם בונים. לכן החלטתי ליצור את המדריך הקצר הזה המפרט מהם השלבים השונים בהקמת גינה, ומה סדר הדברים המומלץ מניסוני כמי שהקים גינות ב-20 השנה האחרונות.


אשתף אתכם בדגשים העיקריים בכל שלב בתהליך שאתם צריך לשים לב אליהם ואני מקווה שבכך אחסוך מכם טעויות נפוצות של מתחילים. זהו מדריך במבט על, זום אאוט על כל התהליך, לכן לא אפרט בו כיצד ליישם כל צעד וצעד אלא אנסה לתת לכם מעין מפה שתראה לכם את הכיוון וציוני דרך חשובים. אם לא בא לכם לקרוא יש לי וידאו שבוא אני מסביר את רוב מה שכתוב במאמר, אניח אותו כאן.



דבר ראשון

העצה הראשונה והחשובה ביותר שלי לגינה מוצלחת, או לכל פרויקט למען האמת, די צפויה – פשוט תכננו לפני שתבנו. תכננו בצורה מפורטת ומדויקת ככל האפשר בהתאם לנסיבות. כמובן שעדיף לשכור מעצב נוף מקצועי אבל גם אם אין לכם תקציב לכך נסו לשרטט את הגינה שלכם על נייר בצורה הטובה ביותר. ברגע שיש לכם תוכנית עיצוב גינה ואתם יודעים מה מתוכנן עבור כל אזור בחצר תוכלו להתחיל לעבוד בסדר הבא:


הכנה וניקוי האתר

צריך להוריד את עשבי הבר שבשטח החצר. אם התוכנית דורש עבודות פיתוח כמו יציקת רחבה או שביל מבטון או בניית קיר מאבן, עכשיו זה הזמן לבצע את כל עבודות הבנייה המלכלכות. סיימו עם הפיתוח דבר ראשון, אבל רק אחרי שיש לכם תוכנית נוף שלמה. ואל תשכחו להניח שרוולי מעבר מתחת לשבילים וחגורות הבטון.

אם האדמה קשה או דחוסה במקום בו אתם עומדים לשתול כדאי לאוורר אותה עם קלשון חפירה, או בגינות יותר גדולות רצוי להשכיר מתחחת מוטורית ליום אחד. בשלב זה ניתן ורצוי ומומלץ בחום להוסיף קומפוסט לקרקע. ככלל אצבע, שכבה של 4-5 סנטימטרים של קומפוסט המפוזרת באופן שווה על פני הקרקע ואז מעורבבת לתוכה מספיקה כדי לשפר את מבנה הקרקע, הפוריות ויכולת תאחיזת המים שלה. אבל כל כמות של קומפוסט שהתקציב מאפשר לכם תועיל לגינה שלכם מאוד. עבור אדמה דלה, כבדה או חולית מאוד ניתן להכפיל את כמות הקומפוסט.


יישור השטח

עכשיו זה הזמן ליישר ידנית את הקרקע ולפנות את כל האבנים או פסולת הבנייה. שימו לב שהאדמה בגינה לא אמורה להיות מפולסת אלה עם שיפוע שמרחיק את מי הגשמים מהבית החוצה.


התקנת תוחמים למדשאה ולערוגות

ההפרדה בין האזורים השונים בגינה – מדשאה, ערוגות שתילה, שבילים וכו׳ – תורמת המון לנראות של הגינה וחשובה מאוד לתחזוקה קלה ולאריכות חיי הגינה. ההפרדה יכולה להעשות עם מגוון רחב של חומרים מאבן, בטון, מתכת ועד פלסטיק. אפשר לוותר על התוחם הפיזי למדשאה אך בכל מקרה צריך לקחת בחשבון מרווח של 10-15 ס״מ בין המדשאה לערוגות שבו מתחזקים את הקצה של הדשא עם חרמש מוטורי באדיקות. אם בחרתם להשתמש בתוחם פלסטיק קשיח המגיע בגליל יש לפרוס אותו בשמש כדי להתחמם ולהפוך לגמיש יותר לפני ההתקנה.


מדידה וסימון

כדי להתקין את תוחמי המדשאה והערוגות בדקו בתוכנית את מידותיהם וסמנו עם יתדות וחוט בניין. אם מידה שאתם צריכים לא מצוינת בתוכנית אתם יכולים למצוא אותה באמצעות סרגל. לשם כך הדפיסו את התוכנית בבית דפוס שיכול להדפיס קבצי pdf לפי קנה מידה בפורמט גדול, ובדקו את קנה המידה של התוכנית: בדרך כלל עבור פרויקטים כאלה זה יהיה 1:100 או 1:50. בקנה מידה של 1:100 כל סנטימטר בתוכנית מייצג מטר אחד בגינה, אם קנה המידה הוא 1:50 אז 2 סנטימטרים מייצגים מטר אחד.


התקנת ההשקיה

התקינו וחברו את ארון ההשקיה למקור המים בחצר. הארון צריך להיות מותקן במיקום מרכזי בגינה, שניתן לגשת אליו בקלות אך נסתר ככל האפשר. השתמשו בקו נפרד למערכת ההשקיה לצד קו אספקת המים הראשי של הבית. חברו את מערכת ההמטרה לדשא, מדדו את המרחקים בין הממטירים בתוכנית ההשקיה ואז סמנו את מקומם בחצר עם יתדות. חיפרו תעלות לצנרת, חברו את כל הצינורות והממטירים, בידקו את המערכת לוודא שהכל תקין ורק אז כסו הכל בחזרה. חברו את צינורות הטפטוף לערוגות לפי תכנית ההשקיה, פירסו את צינורות הטפטוף במרווח זהה למרחק בין חורי הטיפטוף שעל הצינור כדי להבטיח פיזור אחיד של המים בכל הערוגה.


שתילה

עכשיו אתם יכולים להתחיל לשתול, שיתלו קודם את העצים והשיחים. בעת שתילת עץ, אווררו את האדמה בתחתית בור השתילה, הוסיפו מעט קומפוסט וערבבו אותו עם האדמה. וודאו שחלקו העליון של גוש השורשים בגובה פני הקרקע שבקרבת העץ והימנעו מלקבור את צוואר השורש באדמה. השקו את העץ היטב לאחר השתילה. אם העץ אינו יציב, תקעו שניים או שלושה יתדות ליד הגזע וקישרו את העץ עם רצועה רכה. הרצועה צריכה להיות רופפת מספיק כדי לאפשר קצת תנועה אך הדוקה מספיק כדי לספק תמיכה.

אם התוכנית כוללת גדר חיה אחידה, ממין יחיד של צמח, השתמשו בסרט מדידה כדי לסמן מרווחים אחידים לשיחים. לאחר שתילת העצים והשיחים, ניתן לשתול את הצמחים העשבוניים. פזרו את כל העציצים בערוגה לפי התוכנית, בידקו האם יש צורך להחליף או להזיז כמה צמחים על סמך המצב בשטח ואז שיתלו הכל.


חיפוי קרקע

תמיד כדאי להוסיף חיפוי לערוגות השתילה. למרות שזה לא הכרחי, החיפוי משפר מאוד את מראה הערוגה ואת איכות האדמה והצמחים. זאת מכיוון שהחיפוי שומר על לחות הקרקע, מווסת את הטמפרטורה ומדכא צמיחת עשבים. ניתן להשתמש בחומרים אורגניים כמו שבבי עץ, רסק גזם וקומפוסט, או להשתמש באגרגט (חצץ, חלוקי נחל וכו׳) על בד גאוטכני או יריעת פלריג כפתרון קבוע יותר.


הנחת הדשא

עכשיו כשרוב הגינה מוכנה ואין יותר צורך לדרוך על שטח המדשאה כל כך הרבה ניתן להניח את מרבדי הדשא. לאחר ההנחה יש להשקות את הדשא כל יום ואפילו כמה פעמים ביום עד שהוא משתרש באדמה, תלוי בעונה ובאזור שבו אתם גרים. לאחר הנחת דשא דשנו אותו עם דשן סטרטר למדשאות צעירות כדי להמריץ את צמיחת השורשים. לפעמים, יתכן שתצטרכו לשלב גם חומר הדברה מכיוון שהדשא הצעיר מושך הרבה מזיקים. על מנת להשיג פיזור אחיד של החומרים השתמשו במפזרת ידנית.


השקיה ודישון הצמחים הצעירים

כעת כשהגינה מוכנה וכל הצמחים נטועים, השקו אותם בנדיבות, ודשנו אותם כדי לעודד צימוח. לרוב הצמחים, דשן כללי עם יחס 20-20-20 המומס במים יהיה מצויין. קראו בעיון את ההוראות ואל תעברו את המינון המומלץ שכן דישון יתר עלול להזיק לצמחים. דשנו עם 20-20-20 פעם בחודש במהלך עונת הגידול. ניתן גם להשתמש בדשנים מגורענים בשחרור איטי כמו אוסמוקוט, אלו משחררים חומרים מזינים לאורך זמן רב יותר וכך נותנים אספקה קבועה של חומרים מזינים לצמחים ניתן ליישם אותם אחת לכמה חודשים אבל בדרך כלל הם יקרים יותר.

עקבו אחרי היקלטות הצמחים, בעיקר בימים ובשבועות הראשונים, והקפידו על השקיה סדירה. ההשקיה צריכה להיות מספקת אך לא בעודף, שכן גם עודף מים גורם לתמותת צמחים. השורש חייב לנשום אוויר ואם האדמה תמיד רטובה הוא עלול להחנק ולהרקב.

משקים את הערוגה עד לרוויה, כשהקרקע בוצית ללא יכולת לספוג מים יותר ונקוות שלוליות או שהמים ניגרים מחוץ לערוגה. כעת בידקו בכל יום את מצב לחות הקרקע בעומק של 2-3 ס״מ. כאשר הקרקע איבדה כ75% מתכולת המים שהיתה בה השקו שוב. זהו מרווח ההשקיה הנכון לערוגה שלכם, לעונה הזו. זה יכול להיות כל יום, כל יומיים או כל שבוע – תלוי בעונה, בסוג האדמה וכו׳.

בהצלחה.

Comments


bottom of page