ישבתם בגינה ופתאום משהו עקץ אתכם ושרף לכם מאוד? כנראה שזו היתה נמלת האש הקטנה.
נמלת האש הקטנה (Wasmannia auropunctata) היא מין פולש שהגיע אלינו מדרום אמריקה ובתוך מספר שנים התפשטה בכל הארץ במהירות. זוהי נמלה קטנה ואדומה שעקיצתה כואבת מאוד אך איננה מסוכנת. הנמלה תוקפנית מאוד וגורמת לפגיעה קשה באיכות החיים לאדם ולחיות הבית. נמלת האש מחסלת מינים מקומיים של נמלים וחרקים ולכן היא נכללת ברשימת מאה המינים הפולשים המזיקים ביותר בעולם, שעורך האיגוד העולמי לשימור טבע (IUCN).
נמלת האש זקוקה ללחות ולכן מתפשטת במשתלות. דרך ההפצה העיקרית שלה כיום בישראל היא באמצעות עציצים נגועים היוצאים ממשתלות נגועות. [לחצו כאן למידע נוסף על נמלת האש באתר החברה להגנת הטבע]
איך יודעים אם יש לנו נמלי אש בגינה?
נמלי האש נמשכות למקומות לחים בגינה, תמצאו אותן באזורים מושקים, למרגלות עצים, ליד מקורות מים וגם מטיילות על צמחים ובמסלעות. הכי קל להבחין בנמלי האש נעות על גבי צינורות ההשקיה בגינה. צריך להסתכל ממש מקרוב כי הן קטנות מאוד. הן אדומות והולכות יחסית לאט. לרוב תראו אותן הולכות בטור מסודר.
כיצד נפתרים מנמלת האש בגינה?
הדרך להדביר את נמלי האש בגינה היא בעזרת פתיון גרגירי מורעל (יעודי רק לנמלי אש) שהן אוספות ומביאות לקן. לאחר מות המלכה הקן מתמוטט. קשה מאוד עד בלתי אפשרי להגיע להדברה מוחלטת, אבל באמצעות יישום הפתיון הגרגירי ניתן להוריד את הנגיעות לרמה נסבלת למשך חודשי הקיץ. בחורף ממילא הנמלים נעלמות מהנוף ושבות לפעילות באביב כשהטמפרטורות עולות.
הפתיון יקר מאוד ולפזר אותו בכל הגינה יעלה לכם המון כסף. לכן קודם כל צריך לנטר את נגיעות בגינה ולהבין היכן הנמלים מתרכזות ופעילות. את הניטור עושים על ידי פיזור במבה במרווחים של כמה מטרים זו מזו. פזרו בעיקר במקומות מוצלים ולחים שבהן נמלי האש לרוב נמצאות (ראו סעיף קודם) השאירו את הבמבות כשעה וחיזרו לבחון את הממצאים. הפכו את הבמבות, לרוב הנמלים יהיו בצד התחתון. היכן שראיתם ריכוז גבוה של נמלים באזור הזה כנראה נמצא הקן. פזרו שם פתיון גרגירי ולאורך המסלולים שבהם הן מטיילות.
ישנם מספר סוגי פתיונות רעילים הנמכרים בחנויות גינון וחומרי בניין ובאינטרנט. בעיקר מדובר על גרגירים לפיזור בגינה וג׳ל לשימוש בתוך הבית. אחוז החומר הפעיל משתנה מחומר לחומר. [להעמקה בשיטות וחומרי הדברה קראו פה מדריך הדברה מקיף מאוד]
מספר דגשים
שימו לב! להרוג את הנמלים המשוטטות בגינה לא יביא להדברה של נמלי האש בגינה. רק פתיון מורעל שהן מביאות איתן חזרה אל הקן יעזור לכם.
אין לשלב שיטות הדברה - אל תשתמשו בקוטל חרקים כלשהו במקביל לפתיון הגרגירי. זה סתם יבטל את פעולתו. אתם מעוניינים שהנמלים יקחו את הפתיון לקן ולא להרוג אותן בדרך.
את הפתיון הגרגירי פזרו בצל, שמש ישירה מורידה מיעילותו.
אל תפעילו את ההשקיה יום או יומיים לאחר פיזור הפתיון, הרטבה שלו מורידה מיעילותו גם כן.
איך למנוע מנמלת האש לחזור לגינה שלנו?
כאמור נמלת האש מופצת דרך עציצים, קומפוסט ותערובות שתילה נגועים היוצאים מהמשתלות לצרכנים [ראו כאן מפה של ממצאי ביקורות במשתלות]. בודדו כל חומר וצמח המגיע אליכם טרם הכנסתו לגינה ובדקו היטב אם יש בו נמלים, אפשר להעזר בבמבה או חמאת בוטנים כפתיון לניטור. אם גיליתם נמלי אש אל תכניסו את העציצים הנגועים לגינה. אם כבר הכנסתם פזרו פתיון רעיל מידית בגינה ובעציצים.
זכרו שנמלת האש אוהבת לחות לכן ככל שתקטינו את הלחות בגינה, בדגש על עודפי השקיה, כך תרד רמת הנגיעות בנמלי אש. מבחינתי זהו עוד סימן לחזור לגינון ארץ ישראלי מקומי ולהיגמל משימוש בצמחיה אקזוטית הזקוקה להרבה לחות בקרקע.
בהצלחה.
コメント