להכין קומפוסט ביתי (בעברית: דְּשוֹנֶת) זה הרבה יותר קל ממה שאתם חושבים, אפילו לא צריך קומפוסטר או ציוד מיוחד ויקר. כשאתם ממחזרים שאריות מזון מהמטבח ושאר חומרים ממקור צמחי אצלכם בגינה אתם תורמים תרומה משמעותית לפוריות הגינה שלכם אבל יותר מזה אתם תורמים תרומה חשובה מאוד לאיכות הסביבה והפחתת פליטת גזי חממה.
איך זה תורם לסביבה?
כ- %50 ממשקל הפסולת הביתית המיוצרת בישראל היא פסולת אורגנית, כלומר שאריות מזון וצמחים. כאשר פסולת אורגנית נזרקת בפח הרגיל ביחד עם שאר האשפה היא מגיעה למטמנה ושם היא נקברת תחת כל הררי הפלסטיק, ללא איוורור נאות. כתוצאה מחוסר בחמצן החומר האורגני עובר תהליך פירוק אנאירובי (שלא בנוכחות חמצן) הגורם ליצירת תוצרי לוואי רעילים המחלחלים למי התהום ולהיווצרות גזים רעילים הנפלטים לאוויר כמו מימן גופרי וגזי חממה כמו גז המתאן, מהגרועים שבגזי החממה הגורמים להתחממות כדור הארץ. כמעט כ-7% מגזי החממה של ישראל מקורם בהטמנת פסולת אורגנית!
לעומת זאת, כאשר אנו ממחזרים את הפסולת האורגנית מהמטבח שלנו בערימת הקומפוסט, נוצר דשן עשיר כתוצאה מפעילות של מיקרואורגניזמים המפרקים את הפסולת בתהליך אירובי (בנוכחות חמצן). זהו אותו התהליך הטבעי שבו עלי השלכת המכסים את הקרקע ביער מתפרקים והופכים בחזרה לאדמה פוריה. התהליך הזה מייצר את הריח הנעים של אדמה אחרי הגשם במקום ריח של ביוב - וזה הסימן שהטבע נתן לנו כדי להבדיל בין בריא לרעיל.
בכך שאנו בסה״כ זורקים את השאריות מהמטבח לקומפוסט במקום לפח הירוק אנו תורמים לאיכות הסביבה 3 פעמים:
בהפחתת זיהום מי תהום.
בהפחתת פליטת גזים רעילים וגזי חממה.
בהפחתת פליטת פחמן ממשאיות עקב הקטנת המסה המפונה מהבית למטמנה (ב-50% !!)
איך זה תורם לגינה שלך?
כאשר אנו אוספים בגינה עלים יבשים, כסחת דשא או חומר ירוק שגזמנו ובמקום לפנות אותם בפינוי הגזם העירוני, אנחנו מקמפסטים ומחזירים אותם לקרקע בתצורה של דשן אורגני משובח - אנו תורמים לגינה במספר דרכים:
בהחזרת יסודות מינרלים לקרקע המשמשים כחומרי הזנה לצמחים. בעקבות כך אנו מצמצמים את הצורך בדישון בדשן סינטטי וגם לכך יש השפעה חיובית על פוריות הקרקע לטווח הארוך.
בהגברת פעילות המיקרואורגניזמים בקרקע, אלו מפרקים חומר אורגני, משחררים חומרי הזנה ומסייעים בהגנה על הצמחים מפני מחלות.
בהשבחת מבנה הקרקע וכתוצאה מכך לירידה בדחיסות הקרקע, שיפור האיוורר, הגברת כושר אחיזת המים ובמניעת סחף. כתוצאה מכך, קרקע מועשרת בקומפוסט מספקת סביבה טובה יותר לצמחים לצמוח ולהתפתח.
האם זה מסובך להכין קומפוסט ביתי?
ממש ממש לא. זה פשוט וקל. בסה״כ עורמים בפינה מוצלת עלים יבשים ובתוכם מפזרים את הפסולת האורגנית מהמטבח. זה בגדול כל הסיפור. כדי לוודא שמתרחש תהליך הפירוק האירובי הרצוי ולא מתפתח תהליך אנאירובי עלינו לשמור על:
יחס נכון בין חומר חום לירוק
לחות
איוורור
טמפרטורה
1 - יחס חומר חום לירוק
נקרא גם יחס פחמן:חנקן אבל בשביל לשמור על הפשטות לא אכנס להסבר הכימי אלא רק אציין שבחומר החום יש יותר פחמן ובירוק יותר חנקן. הפחמן הוא הדלק של החיידקים המפרקים את החומר האורגני והחנקן נחוץ להם כדי להתפתח.
אנחנו שואפים לשמור על יחס של בערך 2 עד 3 דליים של חומר חום (יבש) לכל דלי של חומר ירוק (רטוב) שנוסיף לערימה. כלומר יחס חום:ירוק של 1:2 עד 1:3
חומר חום:
עלים ועשבים יבשים, נסורת יבשה, נייר וקרטון קצוצים (ללא דיו או ציפוי), עץ יבש קצוץ.
*עדיף להימנע מעשבי בר אחרי הפריחה כדי להפחית את הסיכוי שהזרעים ישרדו את התהליך וישובו לגינה.
חומר חום עשיר בפחמן, תורם לאיוורור הערימה, משמש כשכבת כיסוי להרחקת זבובים.
חומר ירוק:
שאריות מזון, קליפות, גזם ירוק (ענפים יש לקצוץ), כסחת דשא טרייה (לערבב היטב בערימה אחרת נוצרת שכבה דחוסה וחונקת), קליפות ביצים, בוץ של קפה שחור.
*עדיף להמנע מהוספת בשר, מוצרי חלב ושמן.
חומר ירוק עשיר בחנקן, מוסיף רטיבות, בכמות גדולה מדי גורם להתפתחות ריח לא נעים.
אנחנו שואפים לשמור על יחס נכון של חומרים חומים מול ירוקים. אם הערימה מעלה ריח לא טוב צריך לערבב פנימה עוד חומר חום כדי לשפר את האיוורור ולהפחית רטיבות.
2 - לחות
הערימה צריכה להיות לחה למדי, לא יבשה ולא רטובה. הטווח המומלץ הוא 40-60% לחות שזה אומר שאם אוחזים חופן מהערימה ביד הוא נצמד בקלות ולא מתפורר. ללא לחות התהליך לא יתרחש ולעומת זאת עודף במים יגרום לפירוק אנאירובי ולערימה להסריח. אם הערימה רטובה מדי או מעלה ריח לא טוב הפתרון הוא להוסיף חומר חום יבש ולערבב. בשמש ישירה או בימים חמים הערימה עלולה להתייבש מדי ונצטרך להרטיב אותה כדי לשמור על לחות תקינה.
3 - איוורור
כדי לשמור על תהליך אירובי חשוב שהערימה תהיה מאווררת. נשיג את זה ע״י הכנסת חומר חום בכמות הנכונה. אם הערימה מתחילה להסריח כנראה שאין מספיק אוויר וצריך להפוך את הערימה בעזרת קילשון ואולי גם להוסיף קצת חומר יבש. לכן שימו לב לא להכניס לערימה ענפים ארוכים אשר יקשו על עירבוב עם הקילשון.
4 - טמפרטורה
כחלק מתהליך הפירוק הטבעי נפלט חום ולאחר כמה ימים מתחילת התהליך הערימה מגיעה ל 60 עד 80 מעלות צלזיוס. החום חיוני לפירוק התאית שבצמחים וכן להשמדת מחוללי מחלות וזרעים בתוצר הסופי. לאחר שבועיים שלושה כדאי להפוך את הערימה עם קילשון כדי שכל החומר יחשף לטמפרטורות הגבוהות שנוצרות במרכז הערימה. קחו בחשבון שכל הפיכה גורמת להתקררות ולייבוש הערימה אז שימו לב לא לקרר אותה מדי על מנת שלא ישרדו פתוגנים וזרעים חיוניים בתוצר הסופי. בארצנו החמה מומלץ למקם את הערימה בצל כדי לשמור על טווח טמפרטורות ולחות רצויים.
רגע, לא צריך קומפוסטר?
אפשר להשתמש בקומפוסטר אבל זה לא הכרחי, ולדעתי הקומפוסטרים הביתים הנמכרים בכל מקום פשוט קטנים מדי למשפחה ממוצעת, ואז הם מתמלאים מהר מדי וקשה לערבב בהם את הקומפוסט.
אני אוהב להכין את הקומפוסט שלי במיכל רחב עם תחתית מחוררת שבתוכו הערימה יושבת וכך היא לא מתפזרת ונוח לערבב אותה. אני משתמש במיכל דולב נמוך (אפילו שהערימה מנותקת מהקרקע התהליך עובד לי מצויין). אנשים רבים פשוט מחברים 4 משטחי עץ ויוצרים כך כלוב שמחזיק את הערימה. הכי חשוב זה שיהיה נוח לערבב את הקומפוסט עם קילשון. במקומות גשומים יש צורך בכיסוי כדי שהערימה לא תוצף במים, זו לא ממש בעיה איפה שאני מתגורר ולכן לרוב אין לי כיסוי מעל הערימה.
נקודה חשובה שצריך להבין היא שלתהליך הקומפוסטציה יש 4 שלבים (מזופילי, תרמופילי, הבשלה וקומפוסט מוגמר) לא אלאה אתכם בפרטים רק אגיד שבשני השלבים הראשונים הטמפרטורות עולות מאוד ובשלב ההבשלה החום בערימה יורד וכדאי לתת לערימה לנוח ולא להוסיף אליה פסולת אורגנית טרייה. השלב הזה נמשך שבועות עד חודשים. לכן ההמלצה היא להחזיק שתי ערימות קומפוסט. אחת פעילה ואחת נחה.
מיכלים שונים לערימת הקומפוסט. לחצו על התמונות להגדלה.
מה צריך כדי להכין קומפוסט בבית?
כל מה שצריך זה:
לפנות 2 מ״ר בגינה לטובת שתי ערימות הקומפוסט (שטח של מטר על מטר לכל אחת), עדיף בצל.
קילשון לעירבוב הקומפוסט.
פח קטן במטבח לפסולת האורגנית.
לאסוף שק של חומר חום ויבש ולשים אותו ליד ערימת הקומפוסט
לא חובה אבל מומלץ מאוד: מיכל גדול ומאוורר בגינה לתחימת הערימה.
איך מכינים את הקומפוסט?
מכניסים למיכל שכבה של חומר חום ועליה שכבה של חומר ירוק (שמרו על יחס של 2 כמויות חום ל1 כמות ירוק) ואז שוב חומר חום וכן הלאה. את הפסולת האורגנית במטבח אוספים לפח קטן שאותו מרוקנים בערימת הקומפוסט מדי יום. את החומר מהמטבח מרוקנים לתוך הערמה, יוצרים חור עם הקילשון או מניחים על הערימה ומוסיפים מעט חומר חום יבש מעל. אפשר לערבב מעט את החומר הרטוב עם היבש. בסוף מומלץ לכסות עם מעט חומר יבש כדי לא למשוך זבובים.
צריך לשמור על לחות הערימה, אם יבש אז להרטיב ואם רטוב מדי אז להפוך עם קילשון. במידת הצורך להוסיף חומר חום. בשלב מסויים המיכל יתמלא. אבל החומר עדיין לא בשל מספיק בשביל לפזר אותו בגינה. כדי להשתמש בקומפוסט בגינה צריך להפסיק להכניס אליו חומר ירוק ורק להמשיך לערבב אחת לכמה שבועות עד שהחומר מבשיל. בזמן הזה או הערימה הזו נחה (מבשילה) ונעבור להשתמש בערימה / מיכל השני. כאשר הקומפוסט מתפורר בקלות, צבעו חום כהה, יש לו ריח של אדמה רטובה אחרי הגשם והוא לא חם - סימן שהקומפוסט מוכן לצאת לשימוש בגינה והמיכל יכול לחזור להיות פעיל.
התהליך בתכלס הרבה יותר קל, פשוט ואינטואיטבי ממה שזה אולי נראה כשקוראים את ההסבר. כשתתחילו תקלטו כמה שזה פשוט. עם הזמן תפתחו חוש לערימה ותדעו לשחק עם היחסים בהתאם למצב ולעונות השנה. אחר כך, שתגלו את כל היתרונות שהתהליך הקל והפשוט הזה מעניק לכם, לגינה שלכם ולסביבה כבר ממש לא תבינו איך לא הכנתם קומפוסט בעצמכם קודם.
שאלות ותשובות נפוצות:
אבל קומפוסט זה מסריח בגינה, לא?
לא אם מכינים אותו נכון. לערימת קומפוסט שבנויה ומתוחזקת לפי ההוראות לא אמור להיות ריח רע שמפריע לשבת בגינה. אצלנו הערימה ממוקמת 2 מטר מפינת ישיבה ואין ריח ואין זבובים בכלל.
מה לא להוסיף לערימת הקומפוסט?
הופיעו רימות או תולעים בקומפוסט
יש ריח לא נעים מהערימה
הקומפוסט יבש ולא מתקדם, התהליך איטי
הערימה מושכת זבובים וברחשים
כלבים וחתולים נוברים בערימה
תוך כמה זמן תהיה לי כמות של קומפוסט שאוכל לדשן איתה את הגינה?
בהצלחה.
Comments